De Afbramerij

Met de transformatie van het NDSM terrein wordt dit een stuk stad waar in de toekomst intensief gewoond en gewerkt wordt. De Afbramerij blijft behouden als één van de industriële kolossen die nog herinnert aan de voormalige NDSM werf. De markante hal krijgt een prominenten plek in het nieuwe stedenbouwkundige plan. Met zijn gesloten wand aan de zonzijde gaat deze het karakter van het centraal gelegen pleintje bepalen. Het gebouw heeft een imposante binnen ruimte die nu wordt gebruikt als het High-Tech opleidingscentrum voor de on- en offshore. Een gebruik dat past bij de huidige locatie maar niet veel uitstraling heeft naar de omliggende wijk. 

Dit plan voorziet in een overbouwing van de Afbramerij met woningen waardoor de anonieme en dichte doos betekenis krijgt in de wijk en het bedrijf “woonwijk-proof” gemaakt kan worden. Tegelijkertijd krijgt dit markante gebouw een schaal die zich beter verhoud tot de nieuwe omringende bebouwing. De entrees van de woningen komen aan het pleintje te liggen en in de plint komen kleinschalige voorzieningen, die het plein een verblijfskwaliteit geven en levendig maken aan de zonzijde. Het gebouw voorziet in een verticale tuin als semi openbare ruimte en verlenging van het plein.

De schaal en het utilitaire karakter van het NDSM terrein vertalen zich in een constructieve en transparant volume boven de Afbramerij als contrast met de gesloten historische bebouwing. De gehele constructie heeft een vrije overspanning zodat de hal obstakelvrij indeelbaar blijft en ook voor in de toekomst bijzonder programma kan huisvesten. 

Het centrale plein wint aan betekenis terwijl de Afbramerij maximaal behouden en zichtbaar blijft. 

locatieNDSM terrein, Amsterdam
opdrachtoverbouwing bestaande Afbramerij met woningen, horeca en bedrijfsruimte
opdrachtgeverPluis groep Amsterdam
adviseursconstructie: Breed Integrated design Den Haag
3d visualisatieEevolved
ontwerp2018
statusin ontwikkeling
oppervlaktetoevoeging 3000m2 BVO