Kindercampus Zuidas

basisschool met kinderdagverblijf, voorschool, buitenschoolse opvang en sportzaal

De onderwijsvisie van de doorgaande leerlijn is samen met  Kindercampus Zuidas vertaald tot hun ultieme gebouw voor school en Kinderdagopvang. Een overzichtelijk gebouw met clusters voor kinderopvang, onder, midden en bovenbouw van telkens 4 groepen met royale tussenruimtes. Deze tussenruimtes worden zowel door school als de buitenschoolse opvang gebruikt waardoor er extra m2 beschikbaar zijn. Samen met een extra ruime midden gang zijn er, afhankelijk van het gebruik per leeftijd, leerpleintjes of juist afsluitbare tussenruimtes. Deze clusters grenzen allemaal aan de aula met speellokaal. Op de begane grond direct bereikbaar vanaf KDV en onderbouw. Ruimtelijk verbonden met de eerste verdieping met bibliotheek en individuele werkruimtes door een royale vide en brede tribune trap. De school verrast door zijn royaliteit. Dit komt niet alleen door de frisse en lichte ruimtes maar ook door slim dubbelgebruik van ruimte. De eenduidige opzet beperkt verkeersruimte die toe komt aan de centraal gelegen aula. De royale afmeting, de  multifunctionele gietvloer en een slim “gordijnparcours” maakt de aula zo om te toveren tot toneelruimte met tribune, feestruimte of extra groot speellokaal.

Het gebouw heeft een alzijdige oriëntatie met rondom buitenruimtes variërend van beschut tot ruig, zon tot schaduw en groot tot klein. Op de begane grond sluiten de groepsruimtes van de jongste kinderen, met eigen deuren, aan op een afgeschermde buitenruimte. De aula heeft uitzicht op, en toegang tot, een eigen terras met vlonder en waterpartij.  Zelfs de veilige Kiss & Ride zone waar auto’s nooit achteruit hoeven te rijden en tevens te gebruiken als fietsparcours is mee ontworpen. 

Een eenduidig bouwsysteem volgens het "open bouwen" maakt het gebouw flexibel in te delen en resulteerde in extra budget voor ruimtelijke kwaliteit, afwerking en comfort binnen de normvergoeding. Een duurzaam gebouw met extra verdiepingshoogte en een goed binnenklimaat. De school heeft frisse scholen klasse B en klasse A voor luchtkwaliteit

locatieAntonio Vivaldistraat 15, Zuidas, Amsterdam
opdrachtbasisschool met kinderdagverblijf, voorschool, buitenschoolse opvang en sportzaal
opdrachtgeverGemeente Amsterdam
samenwerkingFact Architects
interieurarchitectontwerp interieur Hund Falk architecten en Fact Architects
projectmanagementDuyst & Projecten
adviseursInstallaties: DWA, Brandveigheid: Nieman
aannemerHodes bouwsystemen
fotografieJeroen Musch, Peer Glandorff en Floris Hund
ontwerpjuni 2013 - november 2013
opleveringfase 1 november 2014 - fase 2 juni 2016
oppervlaktefase 1 - 2: 3481 m2 BVO, Totaal inclusief fase 3: 4010 m2 BVO