W99 Amsterdam

herbestemming fabriekscomplex tot woningen, commerciële ruimte en parkeergarage

W99 is een herbestemming van de voormalige Uthermolen fabriek en het latere kantoor van de brandweer. Het complex bestaat uit een verzameling karakteristieke gebouwen gelegen aan de Amstel in Amsterdam. In nauwe samenwerking met opdrachtegever Lingotto, de toekomstige bewoners en bouwbedrijf Moonen  is dit complex getransformeerd naar 23 woningen, commerciële ruimte, parkeergarage en een gemeenschappelijke tuin. 

Het bestaande monumentwaardige pand is gerestaureerd, getransformeerd en tevens voorzien van nieuwe uitbreidingen. Het hoofdgebouw aan de Weesperzijde is uitgebreid met twee nieuwe verdiepingen en een nieuwe tussenbouw aan de Graaf Florisstraat. De oude loodsen in het binnengebied konden wij hergebruiken als parkeergarage en fietsenstalling. Het dak werd vervangen voor een grote collectieve tuin. De meeste woningen hebben twee verdiepingen, met een eigen entree aan de straat of ontsloten aan de bestaande corridor met monumentale trappenhuizen. Alle woningen hebben een eigen tuin of buitenruimte.  De woningen worden als hoogwaardig casco opgeleverd zodat de bewoners zelf, of met een interieurarchietct, de woning naar eigen inzicht kunnen indelen.  Dit resulteerde in een reeks bijzondere interieurs. Een deel van de interieurs hebben wij zelf ontworpen. 

locatieWeesperzijde 99, Amsterdam
opdrachtHerbestemming van een voormalig fabriekscomplex tot woningen, commerciële ruimte en parkeergarage
opdrachtgeverLingotto Ontwikkeling
projectarchitectElsbeth Falk, Peer Glandorff en Floris Hund
samenwerkingFact Architects
adviseursConstructeur: Strackee, Installatie adviseur: Huygen, Bouwfysica: DPA Cauberg Huygen, Bouwkosten: Bornia Bouwadvies
aannemerBouwgroep Moonen
fotografieLuuk Kramer, Peer Glandorff
ontwerp2014
opleveringjuni 2017
oppervlakte4400m2 woningen , 400m2 Commerciele ruimte, 26 parkeerplaatsen, Totaal 5600m2 BVO
bouwkosten€ 3.745.000,00 excl. BTW (woningen hoogwaardig casco)